Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Πορτοκαλόπιτα μιαμμμ!!!

Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα γλυκό που ανακάλυψα πολύ πρόσφατα και πραγματικά ενθουσιάστηκα!
Αφορμή στάθηκε μια εκδρομή που έκανα την άνοιξη στα Ζαγοροχώρια και συγκεκριμένα στο Μεγάλο Πάπιγκο.
Οι ιδιοκτήτες του ξενώνα όπου έμεινα, ήταν ένα πολύ φιλόξενο ζευγάρι που διατηρούσε και μια ταβέρνα στην πλατεία του χωριού.
Το μενού φυσικά είχε επιμεληθεί η κα. Ελένη. Το τι έφαγα από τα χεράκια της δεν λέγεται!
Θα σταθώ όμως στο γλυκό, που όταν το δοκίμασα, κυριολεκτικά, γούρλωσα τα μάτια μου!
Και αυτό, τόσο από την γευστική έκρηξη που υπέστη ο ουρανίσκος μου, όσο και από την έκπληξη για το πόση ευχαρίστηση μπορούσε να κρύβει ένα κομμάτι γλυκού που έμοιαζε με σιροπιασμένο κεϊκ.
Από τότε το έχω κάνει 2-3 φορές από συνταγές που βρήκα στο internet. Το αποτέλεσμα κάθε φορά και πιο κοντά σε αυτό της κας. Ελένης.

Η συνταγή στην οποία κατέληξα είναι η εξής:

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκιά ή αλμυρή ζύμη
1 κούπα ηλιέλαιο
1/2 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 βανίλια
1 φακ. μπέϊκιν πάουντερ
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια

Αφού θρυμματίσουμε το φύλλο κρούστας με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 - 200°,  για 30 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Για το σιρόπι:

2 κούπες νερό
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις η πορτοκαλόπιτα κρυώσει περιχύνουμε με σιρόπι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


1 σχόλιο: